Stadsfotografie – Straatfotografie – Utrecht

Exposities

Musea in Utrecht

Utrecht, mijn stad met een eeuwenoude geschiedenis, is beroemd om zijn middeleeuwse grachten en uiteraard de imposante Domtoren. Maar goed dat wisten jullie al. Ook kent Utrecht gevarieerde en mooie musea. Een aantal van deze musea hebben naast hun vaste collectie ook tijdelijke exposities. Samen met mijn vrouw bezoek ik deze graag omdat we van cultuur, geschiedenis en kunst houden. Cultuur is een veelzijdig begrip dat gaat over de manier waarop mensen met elkaar leven, hun wereld vormgeven en betekenis geven aan hun bestaan. Het omvat alles wat door mensen wordt gemaakt, gedeeld en overgedragen binnen een samenleving. Cultuur is denk ik de kern van een gemeenschap, uitgedrukt in kunst, tradities, waarden, normen, rituelen, religie, mode en taal.

Utrecht door de lens van Moesman

Neude-Moesman
Foto-credits: Moesman, Joh. A., fotograaf/graficus/tekenaar | Utrechts Archief | 1908 Gezicht op de voorgevels van de huizen Voorstraat 4-8 te Utrecht

Het Utrechts Archief, gevestigd aan de Hamburgerstraat in Utrecht, bewaart de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht. Er is daar een rijke collectie van documenten, foto’s, kaarten en audiovisueel materiaal te zien. Het biedt een mooie en historische blik op Utrecht door de eeuwen heen. Voor fotografen en liefhebbers van Utrecht is het een inspirerende plek, waar verleden en heden samenkomen in beeld en verhaal.

De website van Het Utrechts Archief biedt een uitstekende zoekmachine waarmee je eenvoudig door diverse collecties kunt bladeren, zoals personen, bouwdossiers, films, filmfragmenten en kranten. Mijn persoonlijke favoriet is het zoeken in beeldmateriaal. Voer een straatnaam in en je krijgt een overvloed aan foto’s, schilderijen en prenten, vaak met informatie over auteursrechten en gebruiksmogelijkheden.

Onlangs bezochten we de expositie ‘Utrecht door de lens van Moesman’. Deze tentoonstelling belichtte het werk van de amateurfotograaf Moesman (1859-1937), die aan het begin van de vorige eeuw prachtige foto’s van Utrecht maakte. Zijn beelden tonen stadsgezichten en het straatleven in een losse en spontane stijl. Veel van zijn foto’s heeft hij omgezet in prentbriefkaarten, die hij zelf verkocht. Het Utrechts Archief bewaart vandaag de dag een groot deel van zijn werk, bestaande uit honderden foto’s die een unieke kijk bieden op Utrecht in die tijd. De straten en pleinen die hij vastlegde zijn duidelijk herkenbaar, en je kunt goed zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd en dat het straatleven door de tijd heel erg is veranderd. In de tijd van Moesman zag je het werkende volk, terwijl tegenwoordig toeristen en het moderne verkeer het straatbeeld domineren, wat overigens ook interessant is om te fotograferen.

De deze expositie is nog te zien tot en met 27-04-2025.

Klik hier voor beelden van Moesman.
Klik hier voor de website van Het Utrechts Archief

De mooiste kerststal van Nederland

De mooiste Kerststal
foto-credits: André Brockbernd © 2025

Het Catharijneconvent in Utrecht, gevestigd in een middeleeuws klooster, aan de Nieuwegracht is een museum gewijd aan de geschiedenis van het christendom in Nederland. Het biedt een mooie collectie met religieuze kunst, handschriften, liturgische voorwerpen en werken uit zowel katholieke als protestantse tradities. Het museum is bekend om tentoonstellingen zoals de jaarlijkse kerstpresentatie ‘de mooiste kerststal van Nederland’

Het decor van de kersstal is Utrecht en bevat iconische Utrechtse herkenningspunten. Jozef en Maria met hun pasgeboren kindje staan onder de Domtoren, terwijl de Winkel van Sinkel dienstdoet als herberg. Langs de Utrechtse gracht is de bloemenmarkt te zien, en boven alles straalt sterrenwacht de Sonnenborgh.

De figuren, zo’n dikke 600 stuks, zijn prachtig gerestaureerde beeldjes. Het zijn stuk voor stuk ware kunstwerken. De hoofden zijn gemaakt van terracotta, terwijl de armen en benen van hout zijn, fraai en vakkundig beschilderd. De kleding is vervaardigd uit prachtige stoffen, waarvan sommige met verfijnd borduurwerk zijn versierd. Het fotograferen vormde een uitdaging vanwege de drukte van bezoekers, die altijd in de weg staan, het zicht belemmeren en het feit dat de kerststal in een grote vitrine stond. Het glas veroorzaakte veel reflecties, wat het maken van goede foto’s bemoeilijkte.

Wellicht een tip, dit jaar zal de kerststal weer te zien zijn.

Klik hier voor een fotoimpressie.
Klik hier voor de website van het Museum Catharijne Convent.

MODA – Moroccan Fashion Statements

Expositie Moda Centraal Museum
foto-credits: André Brockbernd © 2025

Het Centraal Museum is het oudste stedelijke museum (1838) van Nederland en een ware schatkamer van kunst en cultuur. Hier vind je een indrukwekkende collectie, variërend van oude meesters zoals de Utrechtse Caravaggisten tot moderne kunst en mode. Ook biedt het museum een inkijkje in de geschiedenis van Utrecht en zijn bijzondere inwoners. Een van de vele hoogtepunten is onder andere het werk van Gerrit Rietveld, de wereldberoemde ontwerper van de Rietveldstoel en een oud schip van meer dan 1000 jaar oud. Wat ik zeer bijzonder vind, is dat het originele atelier van Dick Bruna hier ook te zien is! Zijn werk is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Utrecht. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik daar als vrijwilliger actief mag zijn.
Het museum heeft veel mooie tijdelijke exposities gehad zoals bijvoorbeeld ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ , ‘Op scherp – Fotorealisme nader bekeken’ en ‘Stoel neemt stelling’.
Allemaal prachtige exposities met mooie thema’s. Onlangs hebben we ook de tijdelijke expositie ‘MODA’ bezocht.

De tentoonstelling ‘MOḌA’, wat in de Marokkaanse spreektaal ‘mode’ betekent, zet de veelzijdigheid en creativiteit van moderne mode-designers uit Marokko maar ook de Marokkaanse groep in Nederland in de schijnwerpers. De tentoonstelling combineert het artistieke werk en de persoonlijke verhalen van toonaangevende ontwerpers en kunstenaars. Deze pioniers hebben met hun innovatieve benadering de weg geëffend voor generaties van makers, liefhebbers en dragers, zowel binnen als buiten de grenzen van Marokko.

Het fotograferen van deze expositie was voor mij een lust. De getoonde kleding en voorwerpen zijn prachtig belicht en met mijn camera en een lichtsterke lens ben ik heel tevreden over het resultaat. Of je nu wel of geen fotograaf bent, deze expositie is een echte aanrader.

Deze expositie is nog te zien tot en met 02-03-2025.

Klik hier voor een fotoimpressie.
Klik hier voor de website van het Centraal Museum.

Weergaven: 61

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *