Vrijwilligers, de ruggengraat van de maatschappij.
Op 7 december 2024 mocht ik samen met 24 collega vrijwilligers deelnemen aan een ééndaagse expositie met mijn fotografiewerk in de tuinzaal van het Centraal Museum in Utrecht. Deze bijzondere kans kreeg ik dankzij mijn rol als vrijwilliger bij het museum.
Vrijwilligers zijn een onmisbare groep in onze samenleving. Het biedt mensen de kans om bij te dragen aan de maatschappij, terwijl het hen ook persoonlijke voldoening oplevert. Vrijwilligers zijn actief in talloze sectoren, van zorg en onderwijs tot cultuur, natuurbehoud en sport. Ze zetten zich in zonder financiële beloning, maar hun inzet levert een waarde op die niet in geld is uit te drukken. Voor organisaties betekent vrijwilligerswerk vaak het verschil tussen het kunnen realiseren van hun doelen of niet. Vrijwilligers brengen niet alleen tijd en energie, maar ook kennis, ervaring en passie.
Voor de vrijwilliger biedt het een gevoel van zingeving, kan sociale contacten uitbreiden en zelfs nieuwe vaardigheden opleveren. Voor velen is het ook een manier om iets terug te geven aan de maatschappij of betrokken te blijven bijvoorbeeld na pensionering.
Het Centraal Museum, opgericht in 1838 onder de naam Stedelijk Museum voor Oudheden, is het oudste stedelijk museum van Nederland. Destijds bestond de collectie voornamelijk uit schilderijen, tekeningen en oud beeldhouwwerk. Tegenwoordig is het museum gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster aan de Agnietenstraat. Meer over de rijke geschiedenis van het museum is te vinden op de website van het Centraal Museum: https://www.centraalmuseum.nl/nl/over-het-museum/organisatie/het-museum/geschiedenis-van-het-centraal-museum.
Als trotse Utrechter ben ik dankbaar dat ik deel uitmaak van de grote groep vrijwilligers die het museum ondersteunen. Het Centraal Museum beheert een grote veelzijdige collectie die kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst omvat. Deze collectie omvat onder meer de ontwerpen van Rietveld, de werken van de Utrechtse Caravaggisten, de creaties van Dick Bruna en de werken van Moesman, Pyke Koch en natuurlijk in de kelder van het museum het eeuwenoude Utrechtse schip. De collectie is zeer uitgebreid en divers. Het museumcomplex bestaat uit verschillende gebouwen rondom een prachtige binnentuin.
Ik breng graag tijd door in de zaal met schilderijen en kunstobjecten die de rijke geschiedenis van de stad Utrecht tonen. Een andere favoriete plek is de zolder van het museum, waar het atelier van Dick Bruna te vinden is. Dick Bruna heeft ons iconische illustraties en verhalen, waaronder Nijntje, nagelaten. Zijn atelier ademt een bijzondere sfeer, met mooie herinneringen zoals foto’s, geschenken van fans en brieven van collega-kunstenaars.
Als liefhebber van Utrecht heeft Dick Bruna voor mij een speciale plek, zowel in het Centraal Museum als in mijn hart.
Foto credits:
1e foto door: ‘indebuurt Utrecht’
2e foto Oudegracht tussen de Bezembrug en de Stadhuisbrug door: Liender 1756 bron: digitale reproductie | Utrechts Archief